Copy
Magija i saveti za bolji život i karijeru
Newsletter archive
View this email in your browser
Zdravo!

Znam da će vas šarenolik odabir današnjih tema pomalo iznenaditi, ali ja sam uživala čitajući svaki od ovih tekstova. Istina je da sam ih mnooogo više pripremila za ovonedeljnu preporuku, no na kraju se odlučih za ovih nekoliko. 
Danas vas "častim" još i impresivnim izvođenjem legendarnog hita "
Deam on" i ovom prigodnom letnjom ilustracijom, koju sam našla na sajtu otvorene organizacije umetnika (hvala za preporuku, Jelena!).


Uživajte u ovom danu, a ako vam se dopada sadržaj ovog newslettera prosledite ga prijateljima uz preporuku da se na
njega prijave. HVALA!
Budite dobro,
@alex5rovski 
Šefica kadrovske službe, tačnije Facebook's VP of people, dala je korisne savete za građenje karijere ljudima u 20-tim godinama, uključujući i 6 pitanja koja treba sebi da postave. BONUS: Kako Facebook privlači radnike?
Esencijalne veštine koje su vam potrebne, a niko vam na njih nije skrenuo pažnju, da biste bili uspešni u biznisu + kako i gde da ih savladate. Detaljnije. Pripremite i beležnicu!
Ovaj tekst sam i sama poželela više puta da napišem, ali nisam ispunila osnovni preduslov: odrekla se telefona na nedelju dana. Znate i sami o čemu govorim. ODLIČNA priča nakon koje ćete se ozbiljno zamisliti.
Šta znači "Fejsbučila sam kraj Morave" izvodi Rambo Amadeus (oprez, snimak sadrži psovke!). Obavezno pročitajte i zašto misli da ne bi bilo građanskog rata da smo imali Facebook 1991. BONUS: Rambo o plati i nacionalizmu.
The Clairvoyants -Mind blowing impossible mind games | Judge Cuts 4 Full | America's Got Talent 2016
VIDEO NEDELJE: Nadam se da sedite, jer ovi iluzionisti će vas oboriti s nogu.  Neverovatnije trikove od ovih koje izvode Ameli i Timoti gledala sam jedino u filmu Now You See Me (preporuka!). Ako baš želite da "raskrinkate magiju" pogledajte i ovo.
Da li znate odakle je ova nevesta? Iznenadićete se koliko nam je bliska, a da verovatno pojma niste imali. Ovde je još 37 veoma interesantnih tradicionalnih nošnji za venčanje. 
Ni ovaj tekst niste očekivali u mom newsletteru, ali sigurna sam da će vam biti zanimljivo da od naše žene saznate kako je biti mama u Holandiji. Skroz drugačiji sistem... svega. 
TOP 3 razloga zbog kojih posetiti Valjevo odabrala je Đurđa Damjanović, mlada novinarka i autorka portala Đurđevak. Za nju sam saznala kada je moj drug oduševljeno podelio njen intervju i odlučih da je zamolim da nam predstavi svoje rodno mesto. I uopšte nisam zažalila, jer ona je to odlično uradila!

Valjevo je jedan od bogatijih gradova u kulturnom i duhovnom smislu. Kako zbog prirode, geografskog položaja, tako i zbog ljudi koje je Valjevo iznedrilo. Od svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, Desanke Maksimović, porodice Nenadović, Milovana Glišića, Miloja Miće Orlovića, Voje Brajovića, Ljube Popovića, Matije Bećkovića – izjašnjava se kao Valjevac, Jovana Maljokovića, Nenada Jezdića, Željka Joksimovića, Nebojše Milovanovića, Vladimira Đokića, Nele Mihailović, većeg dela muzičkog sastava “Neverne bebe”, Miloša Teodosića, Matije Nastasića.
1.
GRADAC. Najmagičnije mesto u Valjevu je reka Gradac. Neobično je da se mesto divljine i očuvane prirode nalazi u širem centru grada. Važno je napomenuti da je ova reka stanište vidri, za koje se zna da borave samo u izuzetno čistoj vodi, kao i pastrmke. Mnogi stručnjaci tvrde da je reka Gradac najčistija reka na Balkanu. Hrabri Valjevci se u toku leta kupaju na nekoliko plaža koje postoje. Kažem hrabri, jer je voda izuzetno hladna i izvire na visovima Maljena i Povlena. Bogatstvo Gradca čine izuzetno retke vrste biljaka i životinja za koje je ovaj kraj prirodno stanište. Na 12 km kolika je dužina ove reke, nalaze se ribnjaci, konjički klub gde se posetioci mogu učiti jahanju, vajati, nekoliko brana, vodenice, manastir Ćelije, nedaleko je i
pećina Degurić, na obali reke ima i nekoliko kafića u kojima je moguće sedeti do same vode. Jedna od brana na ovoj reci pravi jezero na kome se Valjevci osvežavaju. Neke od plaža su Mejina česma, Novakovića vodenica, Anatemi, Ploče. U gradsku oblast ulazi 2 km toka reke. Značajno je da se uz samu reku nalazi kuća proslavljenog pisca Milovana Glišića, koji je inspiraciju za mnoge pripovetke nalazio u mističnom kanjonu Gradca. Ovaj kraj je pravi raj za umetnike željne inspiracije, ali i za one koji su umorni od gradske vreve. Svi koji su putovali prugom Beograd – Bar prolazili iznad divljeg dela ove reke. Uliva se u Kolubaru.
2.
BRANKOVINA. U okolini Valjeva nalazi se selo
Brankovina. Selo koje je u mnogome uticalo na razvoj srpske istorije i kulture. Rodno je mesto porodice Nenadović (Alekse, Jakova, Prote Mateje, Ljubomira, Sime), značajnih ličnosti u srpskoj istoriji. Pored njih, Brankovina je iznedrila i jednu od najdarovitijih pesnikinja - Desanku Maksimović, čiji se grob nalazi u porti crkve u Brankovini zajedno sa Nenadovićima.
3.
TEŠNJAR. Najlepša ulica grada je Tešnjar. Naziv je dobila po “stešnjenosti” odnosno uzanosti. Nalazi se na desnoj obali reke Kolubare. Potpada pod spomenike kulture. Nekada je bila centar trgovine i zanatstva, sada broji oko 60 malih kafana, po ugledu na Skadarliju u Beogradu. Popločana je kaldrmom, čime je sačuvala autentičnost ulice iz 19. veka. U mesecu avgustu ovde se održava manifestacija “
Tešnjarske večeri”. Tešnjar je poslednjih godina dobio naziv “filmski grad” jer su u ovoj ulici snimljeni mnogi kadrovi domaće kinematografije. Na mostu koji preko Kolubare spaja Tešnjar i šetalačku zonu Knez Miloševu ulicu pogubljeni su srpski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.