Copy
Posvećeno svim hrabrim ženama koje su pomerile granice.
Pogledajte arhivu.
View this email in your browser
Zdravo!

Verovatno vas sa svih strana bombarduju pričama o Osmom martu. I ja ne želim da ovo bude polemika karanfili ili orhideja, već spomen i zahvalnica svim hrabrim i istrajnim ženama koje su se vekovima borile da mi danas imamo socijalna, ekonomska i politička prava. Ujedno i podsećanje da i u 21. veku, uprkos svim postignućima, još nismo ravnopravne. Gordana je taj san objasnila bolje od mene.
Ovo nije samo žensko pitanje, zato ovaj mejl prosledite jednako prijateljima, koliko i prijateljicama. Tiče se svih nas.
Uživajte u narednim pričama koje sam odabrala specijalno za vas i neka vas one inspirišu na prvom mestu da cenite sebe.

PAŽNJA! DARIVANjE: Kako je ovo ipak poseban dan i poseban povod čarobnica Renata je za dve osobe pripremila po paket svojih fantastičnih i unikatnih kolača. Ukoliko živite na teritoriji Srbije, a želite da se koliko sutra sladite ovim kolačićima sve što treba da uradite je da pratite RendžiCookies i mene na Instagramu (gde će i biti proglašeni dobitnici), kao i da mi što pre odgovorite na ovaj mejl.
Svima ostalima poklanjam pesmu.
Želim vam lep dan.
Aleksandra 
FOTO DANA: Nemački plakat iz 1914. kojim se žene pozivaju na okupljanje 8. marta i borbu za svoja prava. Detaljnije
Za početak najbolje da razjasnimo uopšte pojam feminizma, jer je mnogo pogrešnih tumačenja, pa čak je i ružna reč. Saznajte šta je feminizam zapravo i zašto svi treba da budemo feministkinje i feministi?
STATISTIKA je pokazala da su 92% programera muškarci, ali da kod koji je pisala žena ima veće šanse da bude prihvaćen ukoliko sakrije svoj pol. I sportski novinar se takođe piše u muškom rodu. A šta je s brakom?

TOP 3 filma u kojima su žene pomerile granice preporučuje moja draga prijateljica blogerka Branislava Antović. Većeg filmofila od nje ne poznajem :)

1.
The Hurt Locker, 2008. Za mene postoje tri vrste filmova: loši filmovi, dobri filmovi i filmovi koji su promenili istoriju. Nije slučajno što sam rešila da moj prvi predlog bude iz treće i najvažnije kategorije. Činjenica da je reč o ratnom filmu koji je režirala žena i koja je za svoju režiju nagrađena Oskarom, što se nikada ranije nije desilo u oskarovskoj istoriji, već je dovoljan razlog da ovaj film stavite na svoju "za pogledati" listu. Dodatan podsticaj biće i činjenica da je Ketrin Bigalo, pomenuta rediteljka, osvajanjem Oskara između ostalih pobedila i svog bivšeg supruga Džejmsa Kameruna, koji je iste godine bio nominovan za režiju filma "Avatar".

2.
Erin Brokovich, 2000. Ovo je jedan od onih filmova koji, ma koliko puta da ste ih gledali, ne prestaju da izazivaju vaše divljenje prema glavnim protagonistima, odnosno u ovom slučaju protagonistkinji. Ženi čija istinita životna priča obiluje neverovatnom snagom, voljom i istrajnošću i koja ne prestaje da inspiriše i nadahnjuje ni toliko godina kasnije. Otud nije ni čudo što je njena filmska adaptacija ušla u rang kultnih ostvarenja, i što je zahvaljujući njoj ime Džulije Roberts zauvek ostalo ispisano u istoriji Oskara i sedme umetnosti.  

3.
Annie Hall, 1977.  I kao treći predlog, još jedan film iz kategorije onih koji su promenili istoriju. U ovom slučaju istoriju romantičnih komadija ali i mode. Naime, smatra se da je upravo ovaj film iznedrio pomenuti žanr, a da je Dajan Kiton, svojom specifičnom pojavom i stilom, pokrenula pravu modnu revoluciju. Naime, Dajan je u filmu uglavnom nosila svoju garderobu, kombinujući je prema sopstvenim afinitetima, čime je stvorila izuzetno prepoznatljv lik Ani Hol. Lik čiji je stil i dan danas inspiracija velikanima svetskog modnog dizajna, koji svako malo ožive svoju verziju "Annie Hall" izgleda.
MOTIVACIONI VIDEO: Govor Sheryl Sandberg, operativne direktorke Facebooka, o tome zašto je mali broj žena među liderima inspirisao je mnoge na akciju, a o knjizi Lean In da i ne pričamo.  Sada je već pokret.
BORBA PEROM. Sandra je istakla 10 svetskih književnica čija dela su nemerljivo doprinela borbi za ravnopravnost, a ja tome dodajem i znatiželjnu novinarku Neli Blaj
Odavno planiram da vam preporučim ovaj serijal o odvažnim kćerima Srbije i eto pravog trenutka. Zasebno ističem jednu potpuno neverovatnu ženu - Milunku Savić.
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.