Copy
Male ženske tajne, važne istorijske vesti, 7 društvenih grehova i zašto donosimo bolje odluke za druge ljude
Newsletter archive
View this email in your browser

Zdravo!


Jedna od najboljih odluka koju sam donela u poslednjih godinu dana, a mnogo ih je, bila je da započnem newsletter. Da, upravo ovaj koji sada čitate. Znate li zašto? Jer su zahvaljujući njemu počela da se povezujem sa nekim super ljudima, za koje ne znam da li bismo se inače sreli.
Tako mi je prošle nedelje sasvim iznenada stigao mejl od jedne Miljane, koja je želela da nam na zanimljiv način predstavi rodno Pančevo i svoj blog. Njene predloge obavezno pročitajte u nastavku, a ovo je ujedno poziv i vama da učestvujete u rubirici TOP 3 i u okviru nje podelite preporuke o nečemu što volite, čime se bavite ili što vas interesuje. Budite slobodni da me kontaktirate odgovaranjem na ovaj mejl, da svi zajedno uživamo u dobrim stvarima.
I pre nego što počnete da surfujete na talasu linkova koje sam izdvojila za ovu nedelju, kako red nalaže - sa vama delim opuštajuću muziku. Ovo je izbor moje drugarice Marije, koja istina ni ne zna da će se naći u newsletteru :)
Želim vam lep dan!
@alex5rovski
FOTO NEDELJE: Gledate u 10 milijardi dolara. Ove žene starosti između 32 i 69 godina i svojim radom stekle su to bogatstvo. Upoznajte ih.
Ako ste ikada počeli rečenicu sa "Da sam na tvom mestu..." ili ste zatekli sebe da čupate kosu u agoniji, dok vam prijatelj predočava da je odluka kristalno jasna - postoji naučni razlog za to. Evo zašto donosimo bolje odluke za druge ljude
Da li sve uspešne i ostvarene žene liče jedna na drugu i šta im je zajedničko? Pričala sam sa nekima od njih o produktivnosti, balansu, jutarnjoj rutini i knjigama, aplikacijama i spoznajama koje su im promenile život.
Znate li da uskoro na funkciju generalne sekretarke FIFA stupa Senegalka Fatma Samba Dijuf Samura i ona je prva dama na toj poziciji u 112 godina dugoj istoriji svetske fudbalske asocijacije. FIFA nije u zavidnoj poziciji, ali Samura se suočavala i sa težim situacijama.
Još jedna istorijski važna vest, no drugačija od prethodne. Posle 20 godina istraživanja Grci su pronašli grob filozofa Aristotela star oko 2400 godina. Ukoliko se definitivno utvrdi da je su to njegovi ostaci biće to dobro i za njihov turizam.
The Next Web Europe conference - vlog
VIDEO NEDELJE: Vodim vas u Amsterdam, da vidite šta se dešavalo na sceni, ali i iza kulisa jedne od najvećih evropskih konferencija koja okuplja lidere svetske tehnologije, preduzetnike i investitore. Ako vas to ne zanima, onda pak preporučujem 6 životnih lekcija sa tech konferencije.  
Nema osobe koja bi rekla nešto negativno u vezi sa Politikinim zabavnikom, naprotiv svima je veoma drag (uprkos mizernom tiražu). Ipak retki su trenuci kada njihove objave izazovu buru u javnosti. Ipak, dešava se i to. A znate li u čemu je tajna njihove magije?
Svi znaju već 15 vekova da su prema Papi Grguru 7 smrtnih grehova požuda, proždrljivost, pohlepa, lenjost, gnev, zavist i ponos. Međutim pre 90 godina svetac novog doba Mahatma Gandi sastavio je 7 društvenih grehova.
TOP 3 stvari koje treba da uradite u Pančevu (mada ih suštinski ima i više) predložila je Pančevka Miljana Vidosavljević, autorka kreativnih i inspirativnih blogova. Toliko mi se dopalo Miljanino predstavljanje grada, pa joj javno potvrđujem da ću sa zadovoljstvom prihvatiti njen predlog da bude moj vodič prvom prilikom kada posetim Pančevo.

1.
Prošetajte gradom. Pančevo ima dosta zanimljivih, lepih i kultnih mesta; Krug, koji je tradicionalno mesto za nalaženje, vijugav kej pored reke Tamiš (koja kod Pančeva prolazi između dva svetionika i uliva se u Dunav), mural posvećen Mihajlu Pupinu na zgradi Nove pošte... Ne čudi što su se na njegovim ulicama snimali brojni domaći i strani filmovi. No, ako bih morala da izdvojim samo jedno mesto koje bih preporučila, bila bi to Narodna bašta, najstariji park i prava oaza ovog grada.
2.
Dođite na karneval. Jun je ovde posebno zanimljiv, zbog internacionalnog karnevala koji se organizuje više od jedne decenije. Od prošle godine, tu je još jedna manifestacija - Dani Vajferta. Osim raznovrsnog piva koje se može probati, organizuju se i zanimljive izložbe u Narodnom muzeju i Galeriji savremene umetnosti.
3.
Uživajte u originalnim lokalima. Preporučila bih i novi lokal, Kokoschka, koji konceptom može da parira ne samo beogradskim, već i svetskim bistroima. A tu je i Cafe Voz, napravljen u starim vagonima i lociran pored nekadašnje železničke stanice.
BONUS: Miljana je iz mojih
videa shvatila da sam fanatik za pozorištem, pa mi je još preporučila (i tu preporuku sa vama delim) plesnu predstavu Moj život - Priča o Isidori Dankan i Instagram nalog Bourdain Market.
Nijedan uspeh se ne dešava preko noći. Uglavnom mu prethodi puno vremena provedenog u radu, nekada, i po neku deceniju. Ono što uspeh sigurno garantuje jeste doslednost i vera u ostvarenje.
Tijana Turudić, psihoterapeut, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti 
 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.