Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk deze e-mail in je browser

NIEUWSBRIEF
Juni 2016

Depotbeleid

Eind mei besliste de Vlaamse Regering om de overdracht van de provinciale persoonsgebonden bevoegdheden, waaronder cultureel erfgoed en depotbeleid, met een jaar uit te stellen. Depotwijzer.be blijft dus tot 1 januari 2018 een provinciaal initiatief. Er zijn nog steeds geen officiële beslissingen genomen over de overnemer, al heeft Vlaanderen wel haar intentie bekend gemaakt. De precieze gevolgen van het uitstel én de overdracht moeten in de praktijk nog blijken.

Watersnood

We hebben het allemaal gemerkt, dat er een hoeveelheid regen gevallen is de afgelopen maand die enkele records verbrak. En dat water heeft helaas ook meerdere depots bereikt of bedreigd. We kunnen nog wat van hen leren. Tijd om dat calamiteitenplan nog eens 'boven water' te halen? 

Fries "Kolleksjesintrum"

In Holland staat een... duurzaam depot. Het gebouw is niet enkel op vlak van energiezuinigheid en materiaalgebruik duurzaam, ook organisatorisch is er hard over nagedacht. Vijf erfgoedinstellingen bundelen de krachten en breken letterlijk de muren. 
Lees meer

Airchecq

Hoe kunnen we de luchtkwaliteit in musea en depots meten? De Universiteit Antwerpen presenteerde eind april de doelstellingen en eerste bevindingen van het AIRCHECQ project.
Lees meer

   NIEUW ONLINE

Schilderijen

Hoe bewaar of hanteer je schilderijen? Welke schadebeelden kom je tegen? Wat kan je zelf doen en waarvoor haal je een restaurator in huis? Deze informatie is nu beschikbaar op DEPOTWIJZER.be. Meer tips uit de praktijk zijn welkom!
Lees het hoofdstuk over schilderijen

Depots en projecten in de kijker

Het Stadsarchief Sint-Truiden startte met een schaderegistratietraject volgens UPLA en UPAA en het herverpakken van een deel van het archief.

Het archief- en erfgoeddepot van het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA)

Het erkend onroerenderfgoeddepot van de Archeologische Dienst Waasland

Oefening baart kunst

FARO organiseert dit najaar twee interessante vormingen om je 'practical skills' te verfijnen:
- Een calamiteit in je collectie! Wat nu gedaan? | 5 en 6 oktober | Ranst
- Framing techniques and microclimate environments for panel paintings | verplaatst naar 7, 8 en 9 december | M Leuven

Voor de Basiscursus behoud en beheer en de vormingsreeks In Goede Handen liggen ondertussen de meeste locaties vast. Je leest het in de kalender van Depotwijzer.be.
Website
Twitter
Facebook
YouTube
E-mail
Copyright © 2016 DEPOTWIJZER.be

Depotwijzer.be is een initiatief van de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, met steun van de Vlaamse Overheid.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
DEPOTWIJZER.be · Universiteitslaan 1 · Hasselt 3500 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp